Celeste Ng - Kis tüzek mindenütt



Amikor a bevezetőt olvastam nagyon megtetszett a könyv. Végre valami mélyebb gondolatokkal teli olvasmány, gondoltam. Ez így is volt, ugyanakkor, valamiért hiányérzet van bennem.

Számomra a könyv rendkívül lassan indult be. Párbeszédek nem nagyon vannak, ezért leginkább a szereplők ,,fejében" vagyunk. Ez engem személy szerint zavart, de ez egyéni preferencia. Ugyanakkor megemelem a kalapom az író előtt, mivel szerintem egy ilyen történetet nehezebb megalkotni, mint egy párbeszédekkel telit.

A szereplőkről mindent megtudunk, sajnos van, hogy ugyanazt az információt többször is több oldalon keresztül is taglalják.

A drámai esemény, mint azt a bevezetőből is megtudjuk, egy kisbaba elhelyezési pere. Na...ezt a pert kb 10 oldalon keresztül olvashatjuk és kész. A többi része a sztorinak inkább a szereplők életének bemutatása, valamint az, hogy milyen egyéb aspektusból lehet értelmezni a szülő-gyermek kapcsolatokat. Az író próbált több szemszögből vegyített részletet elénk tárni, de ettől számomra nem élvezhetőbb, hanem inkább ide-oda csapongó lett a történet. Elindult egy szálon, majd hirtelen egy rendkívül éles váltás és már teljesen más szereplő van előttünk, valamint történeti szál. És így a per, amit a bevezetőben olvastunk háttérbe szorult.

Tehát mondhatjuk, hogy a történet kivitelezésével vannak fenntartásaim, ugyanakkor maga a sztori piszok jó kiindulási pont volt.

Ez egy tipikusan megosztó történet. Mindenkinek van véleménye, de itt vagy fekete vagy fehér. Nincsenek köztes színek. Vagy az ügy mellett vagy vagy ellene. Pont. Az emberek már csak ilyenek. Mind a két oldal érvényesíteni akarja az akaratát és hisz benne, hogy az ő álláspontja az igaz. És ettől lesznek veszélyesek maguk az emberek is. Példának okáért Mrs. Richardson. Meddig volt képes elmenni, hogy kiderítsen mindent Miáról pusztán azért, mert a barátnőjét fenyegették és hitte, hogy ő tudja mi a jó...elgondolkodtató.

Az ember akarva akaratlanul is elgondolkodik, hogy tudna-e igazságot tenni? A válasz szerintem...attól függ melyik oldalt képviseled és annak fényében hozod meg a döntést. Tehát....Valamelyik oldal szívni fog.

Az érzelmi vonatkozásokat teljesen jól visszaadta. Az olvasó is szeretne részt venni az előtte zajló drámában. De, mint írtam a kivitelezés még megért volna egy misét.

Összességében egy erős 3-ast adnék ötből a könyvre, mert lassan indult be és volt egy-két rész, ami több sebből vérzett, mégis még mindig ott motoszkál a fejemben a történet. Ezért megérte elolvasni.

kép forrása: https://moly.hu/konyvek/celeste-ng-little-fires-everywhere

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések