Rachael Lippincott - Két lépés távolság


Három lépés. Három lépés a megengedett.

A könyv elolvasása után kíváncsi lettem. Vajon a leírtak kitalációk? Tényleg három lépés távolságra kell lennem a legjobb barátomtól? A szerelmemtől? Ezért olvasgattam kicsit a témáról.

Ha esetleg nem hallottál volna a cisztás fibrózis nevű betegségről, akkor most röviden összefoglalom.

Véleményem szerint ez az egyike a legalattomosabb betegségeknek. Voltaképp a saját tested árul el. A betegségnek köszönhetően a testben található mirigyek a szükségesnél jóval több váladékot termelnek. Ennek köszönhetően tüdőfertőzések és emésztési problémák alakulhatnak ki.
A túl sok váladék a tüdőben felgyülemlik, ebből következik, hogy a levegő útját elzáródik, ami a melegágya mindenféle baktériumnak, vírusnak és gombának egyaránt. Ezeknek a baktériumoknak köszönhetően a CF betegek veszélyeztetnek más CF-ben szenvedő betegeket. Ezért van szükség óvintézkedésekre.

Más szóval. Három lépés távolság!

A történetről

A sztori fantasztikusan van megírva. Lehet, hogy csak kellett egy másmilyen történet, nem tudom, de egyszerűen képtelen voltam letenni.
Megismerhetjük Stellát (CF), Poet (CF) és Willt [CF(B.cepacia)]. Az ő mindennapjaikat kísérjük végig.
Tökéletesen bemutatja a karaktereken keresztül a félelmet, a küzdést, a feladást, a lázadást, a dühöt, az örömöt és a bánatot.
Kellőképpen elmagyarázza az esetleges homályos foltokat, azoknak akik még nem hallottak erről a betegségről, szóval nem éreztem azt, hogy valami olyanba kezdtem volna, amihez szótárt kellett volna használnom.
A kivitelezés is számomra megállta a helyét. Voltak belső monológok, de nem ebből állt az egész. A komor részek ellensúlyozására vidám részeket is kaptunk, melyek teljesen összhangban voltak.

A karakterek

Stella

CF beteg hat éves kora óta. Hogy is fogalmaztak? Túlélő bűntudata van. Az, hogy életben maradjon más miatt lett fontos számára, mint eredetileg volt. Éppen ezért elég nagy fokú irányításmánia alakult ki nála, ami első körben saját magára irányult. Ő rendszeri a gyógyszereit, applikációt írt a gyógyszerszedési rutinjához - nem mintha elfelejtené, higgyétek el - azért, hogy lekösse magát. Szó szerint egy mókuskerék lett az élete és csak egy cél lebeg előtte. Hogy éljen! Csak a motiváció nem volt még az igazi.
Tudjátok van olyan, amikor görcsösen akarunk valamit és pont ezért nem érjük el. Mert ennyire akarjuk. 
Stellánál is volt egy ilyen pont. Mindössze egy műtét kellett ahhoz, hogy ráébredjen arra, kicsit lazítania kellene a gyeplőn, mert bele fog őrülni ebbe a mindennapi kényszerbe, hogy nincs más választása, mint hogy éljen...másokért. Ezen a ponton jött rá, hogy saját magáért kell élni, nem másokért!

Will

Az örök lázadó, gondolnánk elsőre. Mekkorát tévednénk. A lázadásával palástolja a benne tomboló dühöt, haragot, kétségbeesést és tehetetlenséget. Neki  B.cepacia-ja van(Burkholderia cepacia). Ez egy jóval agresszívebb fajtája a CF-nek. Ezért ő még veszélyesebb más CF-es betegekre. Őt nem érdekli a gyógyszer rutin, nem érdekli, hogy mi lesz holnap. A mának próbál élni. Hiába mondja, hogy nekik már nincs semmi esélyük, de szerintem valahol mélyen hálás minden napért. Amint megismerte Stellát már mondjuk úgy rendszerezett lett az élete.
Szívet melengetőek voltak azok az apró kis kedvességek, amiket a lányért megtett.


Összesítés

Számomra új kedvenc született. Elgondolkodtatott jó pár dolgon. Többek között az önzetlen szeretetről.
Nem ölelheted meg a másikat, nem foghatod meg a kezét, mindössze beszélgettek. Vagyis megismeritek egymást testiség nélkül. Számomra ez rendkívül tiszta dolognak hat. Nem hátsó szándékkal vagyunk kedvesek a másikkal, hanem azért mert tudom min megy keresztül, mert ismerjük a félelmét. Támogatjuk egymást önzetlenül, melyet nem hándálunk fel később.
Úgy gondolom már ezért megérné elolvasni minél több embernek, hogy lássák lehet így is.



Forrás:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések